Om te begrijpen wat een Trojan Horse is gaan we terug naar de 12e eeuw voor Christus tijdens de Trojaanse oorlog. De Grieken deden alsof ze zich overgaven in de strijd tegen Troje. Ze gaven, na deze zogenaamde overgave, Troje een reusachtig houten paard cadeau. Dat paard was echter tot de nok toe gevuld met Griekse krijgers. Het houten paard werd door de Trojanen binnen de stadsmuren gebracht. ’s Nachts slopen de Grieken uit het paard en deden de poorten open om het Griekse leger naar binnen te laten en een helse strijd te ontketenen.

In feite gebeurt er precies hetzelfde met een pc die besmet wordt met een Trojan Horse. Een Trojan op de computer komt ook binnen als een cadeautje. Bijvoorbeeld in de vorm van een digitale kaart of een leuke link, waar het Trojaanse paard in verstopt zit. Het kan ook verstopt zitten in een bijlage van een e-mail. Wanneer u de bijlage opent, wordt er een programma op je computer geïnstalleerd waardoor een ander deze computer kan kraken en vervolgens kan besturen.

Wat is een Trojan Horse?

De Trojan Horse maakt van de computer een server en opent de poorten zodat iedereen naar binnen kan. Het is dus geen virus, wat de meeste mensen denken. Desalniettemin is het openen van de poorten niet onschuldig. Iedereen met de benodigde kennis kan de pc binnendringen. Het gevaar is dat je niet weet wat de intenties van deze persoon zijn. Is het alleen een bekende die je wilt sarren? Een persoon die op zoek is naar pikante foto’s? Of een hacker die je computer overneemt en jouw gegevens gebruikt voor criminele doeleinden en daarbij je wachtwoorden steelt, bestanden wist, verandert of toevoegt? Ook kan de hacker bestanden, bijvoorbeeld foto’s of films, op de computer zetten of vanaf de computer illegale praktijken uitvoeren, zoals het verzenden van grote hoeveelheden spam. Uw computer is een open boek als deze eenmaal is overgenomen.

Zodra u inlogt op het Internet, krijgt uw PC een IP nummer toegewezen. In feite is dat het adres inclusief huisnummer waarop je tijdens het surfen te vinden bent. Internetters met een vast IP-adres krijgen altijd hetzelfde nummer. Met een vast IP-adres bent u dan ook een makkelijker slachtoffer dan met een dynamisch IP-adres. Kabel internetters zijn door middel van hun IP nummer altijd terug te vinden. Het is helaas een vergissing om te denken dat er niks te vrezen valt wanneer u een dynamisch IP nummer hebt. De aanvaller kan namelijk op willekeurige IP reeksen zoeken naar geïnfecteerde machines.

Bescherm uzelf tegen een Trojan Horse aanval

Het probleem van een Trojan is dat u geen techneut hoeft te zijn om andermans systeem binnen te dringen. U kunt uzelf uiteraard wel zo goed mogelijk beschermen tegen een Trojan Horse aanval.

Zorg voor een goede virusscanner en voer minstens 1 keer per week een update en een scan uit. Dit updaten en scannen is belangrijk, omdat het aantal verschillende Trojans drastisch toeneemt. Neem nooit ‘cadeaus van vreemden aan’. Download geen bestanden van vreemden of bestanden die u niet vertrouwt, want niet alle cadeaus worden met de goede intenties ‘gegeven’.